goedkope vleesvervangers

Er zijn veel goedkope vleesvervangers op de markt, maar zijn deze net zo lekker als de duurder varianten? Bij een vleesvervanger die je niet in het gerecht verwerkt zal de smaak een grotere rol spelen dan bij een vleesvervanger die je verwerkt. Neem als voorbeeld ah vega gehakt, deze is minder dan 2 euro van AH. Vegetarisch gehakt van de Vegetarische Slager is daarentegen meer dan 3 euro. Beide zijn 200 grams porties. Een flink verschil dus. Maar proef je het ook? Zijn vegetarische vleesvervangers goedkoop net zo lekker als de A-merken?

Vleesvervangers bereiden

Vleesvervangers bereiden is ongelofelijk simpel. Voor kant-en-klare vleesvervangers is het vergelijkbaar met het bereiden van vlees. Dit is bovendien een tip voor iemand die wil beginnen met vegetarisch eten: houd eerst gewoon het vega alternatief van vleesproducten aan. Ervaar zelf eens het verschil door een keer een premium vleesvervanger te kopen in plaats van een huismerk. Voor burgers is de Beyond Meat burger erg lekker. De smaak en structuur benaderen vlees erg goed. Dit is beter dan de huismerk vleesvervangers, maar voor een product als vegetarisch gehakt, vegetarische balletjes, tofu en andere producten die je verwerkt, proef je minder verschil.

Niet alleen kant-en-klare vleesvervangers kopen

Kant-en-klare vleesvervangers zijn vaak goedkoper dan vlees, zeker als je de goedkopere varianten kiest. Wil je echt minder aan boodschappen uitgeven? Leer dan zelf lekker vleesvervangers te maken. Je doet dit van peulvruchten, tofu, seitan en andere basisproducten. Overweeg dus eens onderstaande.

  • Peulvruchten: zoals kikkererwten, linzen, kidneybonen en zwarte bonen zijn een goedkope bron van plantaardig eiwit en kunnen worden gekocht in blik of bulk.
  • Tofu: Tofu is een betaalbare vleesvervanger die gemakkelijk te bereiden is en veel smaak absorbeert.
  • Seitan: ook wel “wheat meat” genoemd, is het eiwit dat overblijft als tarwekorrels worden gewassen. Het is een veelgebruikte vleesvervanger in de vegetarische en veganistische keuken en het is relatief goedkoop te verkrijgen.
  • Aardappelen en courgette: ook bekend als “vegetarische vleesvervangers” zijn ze een goedkope optie en zijn eenvoudig te bereiden.
  • Quinoa, bulgur en couscous: zijn ook een goedkope bron van plantaardig eiwit en kunnen worden gebruikt als vleesvervanger.

Vergelijk supermarkten voor vleesvervangers

Het is belangrijk om te onthouden dat prijzen kunnen variëren afhankelijk van de locatie, dus het is het beste om te vergelijken en te zoeken naar aanbiedingen. Ook het kopen in bulk kan helpen om geld te besparen. Hoewel AH vega gehakt en jumbo vegetarisch gehakt weinig in smaak verschillen, kan met een bonus of korting de prijs wel verschillen. Met online boodschappen vergelijken is dit makkelijk te zien. Wil je goed voor het milieu zijn? Kies dan niet voor boodschappen bezorgen, maar fiets even naar de supermarkt.

Check de prijs per gewicht

Downsizing is in de voedingsindustrie helaas aan de orde van de dag. Ook bij vleesvervangers zie je dat gewichten erg laag kunnen zijn. Neem als voorbeeld de Vegetarische Slager Vegetarische mc2 burger, het gewicht van de verpakking, die twee burgers bevat is maar 160 gram! Er zijn andere vleesvervangers die wel de meer gebruikelijke 200 gram inhoud bevatten. Dit is echter slechts een voorbeeld, maar als je goedkoop vleesvervangers wilt kopen, dan let je op de prijs per kg.

Voedingswaarden checken

Gewicht zegt niet alles. Bij voeding kopen, is het goed om de voedingswaarden te bekijken. Als voorbeeld vergelijken we een aantal burgers op eiwitwaarde.

  • Garden Gourmet Sensational burger bevat 14 gram /100 gram eiwit.
  • Vegetarische Slager Vegetarische mc2 burger bevat 17 gram /100 gram eiwit.
  • AH Vegetarische basis burger bevat 17 gram /100 gram eiwit.
  • Garden Gourmet Hamburger 18 gram /100 gram eiwit.

Voldoende eiwit binnenkrijgen

Voedingscentrum geeft als richtlijn voor eiwitten 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht aan. Voor mannen zal dit wat hoger zijn dan voor vrouwen en voor sporters ligt dit ongeveer 2x zo hoog. Reken dit maar eens uit. Stel je weegt 70 gram, dan heb je met 0,8 gram / kg lichaamsgewicht 56 gram eiwit per dag nodig. Daar kom je dus lang niet op als je een burger eet die zelf minder dan 100 gram weegt en dan ook nog eens weinig eiwit bevat. Gelukkig is dit niet je enige bron van eiwitten. In rijst zit 2,7/100 gram en in broccoli is dit 2,8/100 gram.

Eiwitrijke vleesvervangers en andere voedingsstoffen

Eiwitrijke vleesvervangers zijn producten die worden gemaakt om te dienen als alternatief voor vlees, maar met een hoog eiwitgehalte. Ze worden vaak gemaakt van plantaardige ingrediënten zoals soja, erwten, quinoa en bonen. Deze producten kunnen worden gebruikt in recepten waarin normaal vlees wordt gebruikt, zoals in een vegetarische burger of in een salade. Eiwitrijke vleesvervangers zijn een populaire keuze voor vegetariërs en veganisten, maar ook voor mensen die op zoek zijn naar een gezonde en gevarieerde manier om hun eiwitinname te verhogen. Het is wel belangrijk om op te merken dat sommige eiwitrijke vleesvervangers niet alle noodzakelijke voedingsstoffen bevatten die vlees wel bevat, zoals ijzer en vitamine B12. Daarom is het aan te raden om een gevarieerd dieet te volgen.

Zijn goedkope vleesvervangers een goede keus?

Jazeker, over het algemeen zijn goedkope vleesvervangers een prima keuze. Voor de smaak kun je voor favorieten een duurdere vleesvervanger kiezen. De prijs voor vleesvervangers reken je niet alleen uit door naar prijs en gewicht te kijken, maar ook naar voedingswaardes. Dit is bovendien belangrijk om eens voor jezelf of met een diëtist uit te rekenen. Zo weet je zeker dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.