vegetarische burger

Stap je over van vlees eten naar vegetarisch eten, is de makkelijkste stap om te beginnen met je vlees te vervangen voor vegetarisch vlees. Dit is een vraag die dan bij je op kan komen is: “Is vegetarisch vlees gezond?” We geven je hier graag antwoord op.

Waar voldoet gezond vegetarisch vlees aan?

Als we bij de adviezen die het Voedingscentrum geeft kijken, dan komt het op het volgende neer. Een goede leesvervanger, oftwel vegetarisch vlees voldoet aan de volgende eigenschappen:

  • Voldoende eiwit
  • Bevat vitamine B12
  • Voldoende B1
  • Niet teveel vet
  • niet teveel zout
  • Geen toegevoegde suiker

Om antwoord op de vraag te geven, “is vegetarisch vlees gezond?”, duiken we even de cijfers van de voedingswaarden in. We gaan de voedingswaarde van biefstuk en van Vivera vegetarische biefstuk vergelijken:

VOEDINGSWAARDENViveraBiefstuk
Energie925 kJ / 222 kcal534 kJ / 127kcal
Vetten12,7 g19 g
waarvan verzadigd5,0 g8 g
Koolhydraten7,8 g0
waarvan suikers1,9 g0
Voedingsvezels3,6 g0
Eiwitten17,3 g25 g
Zout1,40 g0,12 g
Ijzer2,10,24 g
Vitamine B120,38 µg2,2 µg

Wat valt ons op wanneer we vlees en vegetarisch vlees vergelijken? We lopen de data met je door:LKees hier

  • Je haalt uit 100 gram vegetarisch vlees bijna 70% meer energie dan uit 100 grams vlees
  • Aangeraden vitamine B12 is voor volwassenen rond de 2,8 tot 3,8 µg, wanneer je vegetarisch gaat eten is het verstandig dit aan te vullen met B12 uit andere bronnen
  • Extra zout toevoegen is niet nodig, aangezien de vleesvervanger in dit geval al zout bevat
  • In het vegetarische vlees zit minder vet en ook minder verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt je Cholesterol, het is dus prima dat je dit minder binnen krijgt en hoef je dan ook niet aan te vullen.

Vegetarische burger of vlees burger?

We gaan nog een vergelijking maken, deze keer de vegetarische burger die het opneemt tegen de vlees burger. Voor de vegetarische burger kijken we naar de Garden Gourmet Vegetarische burger, verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn.

VOEDINGSWAARDENVega burgerVlees burger
Energie686 kJ / 164 kcal1100 kJ / 265 kcal
Vetten6 g20 g
waarvan verzadigd0,7 g8,5 g
Koolhydraten6 g2 g
waarvan suikers1 g0,6 g
Voedingsvezels7 g0
Eiwitten18 g19 g
Zout1,3 g1,2 g

Wat valt ons bij deze vergelijking op?

Allereerst, de hoeveelheid vet die je binnenkrijgt is enorm bij de vlees burger. Als je wilt afvallen of op je gewicht moet letten doe je er vele malen beter aan om een vegetarisch alternatief te kiezen. In de vlees burger zit meer dan 3x zoveel vet dan in de vegetarische burger. Hiervan is ook nog eens bijna de helft verzadigd vet.

In de koolhydraten en suikers zit de vegetarische burger weer dat hoger, net als bij de biefstuk het geval was. Ook zitter er weer vezels in ons vegetarische alternatief voor vlees, dit is positief voor je darmen.

Dan het eiwit gehalte, hetgeen vlees of een vleesvervanger bij de maaltijd moet toevoegen, dit zit vrijwel gelijk.

Wat kun je zelf doen om te ervaren of vegetarisch vlees gezond is?

Overstappen van vlees eten naar vegetarisch eten, zal invloed hebben op je lichaam. Je zult positieve effecten ervaren, maar ook een drang naar vlees eten. Voedingspatronen zijn aangeleerd, je bent ze gewend. Wijk je hiervan af dan heb je een drang om terug in je oude patroon te vallen. Je lichaam heeft dan niet perse deze voeding nodig, maar is het gewoon gewend.

Stel je zou iedere dag om 16:00 ‘s middags een zak chips leeg eten, en ineens stop je hiermee. Dan krijg je de dagen daarna om 16:00 weer enorme zin in chips. Hoe zorg je ervoor dat dit effect bij jouw omschakeling naar vegan niet ook gebeurd en voorkomt dat je je doelen behaalt?

  • Stap over in stapjes. Begin met 4 dagen vega en 3 dagen vlees, en bouw de komende maanden af naar 7 dagen vega eten
  • Neem voedingssupplementen om tekort aan bijvoorbeeld vitamine B12, dat voornamelijk in dierlijke producten zit, te voorkomen
  • Je kunt ook B12 binnen krijgen door ei, kaas of yoghurt te eten
  • Eet iedere dag een lekkere vleesvervanger, kies welk vegetarisch vlees je lekker vindt en zorg voor afwisseling
  • Hou een dagboek bij met hoe je je voelt, schrijf de de positieve en negatieve dingen op

Handige tip: je kunt in de supermarkt de eerste weken de verpakkingen naast elkaar houden, net zoals we hierboven doen. Omdat je zelf de voedingswaarden vergelijkt, weet je precies wat je binnenkrijgt.