Ik wil beginnen met vegetarisch eten

Wil je beginnen met vegetarisch eten? Voor een gezonder dieet, wegens een allergie of voor een betere wereld? We helpen je graag op weg. En vergeet niet, je hoeft niet van de een op de andere dag vegetariër te worden en vlees te laten staan. Eten is persoonlijk en een eetpatroon veranderen hoeft niet snel te gaan.

Beginnen met vegetarisch eten

Wanneer je wilt beginnen met vegetarisch eten, ben je vast al gewend om een paar keer per week wat anders dan vlees te eten. Misschien hou je van vis of kies je regelmatig voor een vleesvervanger of maak je je eigen gerechten met bonen, noten of kaas.

  1. Zoals eerder al gezegd kun je per direct besluiten om vegetariër te worden, maar makkelijker om het geleidelijk te doen. Begin met bij de maaltijd met vlees een gerecht te maken die vegetarisch is, zo eet je alvast minder vlees bij de maaltijd en heb je meer te kiezen op je bord. Dit maakt de maaltijd veelzijdiger en lekkerder en in plaats van een hele gehaktbal, eet je een halve.
  2. Vervang vlees in maaltijden waar je het toch al amper in kon proeven. Een lekkere lasagne is niet lekkerder omdat er gehakt in zit, het is de tomaat en kaas die de maaltijd smaak geeft. Vervang het gehakt voor zo’n pakje vegetarisch gehakt en waarschijnlijk proeven jij en je tafelgenoten amper verschil. En als je toch minder vlees eet, dan mag je best wat meer parmezaan erop doen!
  3. Laat de ingewikkelde vegetarische recepten even links liggen. Als je van koken houdt kun je er snel mee bezig, maar beter een simpel recept lekker gemaakt, dan een ingewikkeld recept laten mislukken. Het beste start je met vleesvervangers, dan een simpel recept zoals zelf falafel maken, curry met zelf gekruide tofu. Je hebt veel keus in vleesvervangers en er zijn verschillende merken. Wanneer je een echte vleeseter bent is de stap het kleinst als je vleesvervangers van de Vegetarische Slager kiest. Wanneer ik een vegetarisch gerecht maak met vleesvervangers van de Vegetarische Slager is er eigenlijk nooit iemand aan tafel die merkt dat ie geen vlees eet. Benieuwd of jij veel verschil proeft.
  4. Wanneer je gewend bent aan de eerste drie stappen, dus minder vlees bij de maaltijd eten, vlees vervangen in gerechten waarin je het toch al niet proefde en regelmatig een vleesvervanger op je bord, dan is het tijd voor de volgende stap. En nu begint het echt leuk te worden, tot dusver hebben we alleen minder vlees gegeten en geprobeerd het vlees te vervangen. Vegetarisch eten is veel meer dan dat, het is tijd dat je proeft dat met vegetarisch eten er een hele nieuwe wereld voor je open gaat. Nieuwe smaken en nieuwe recepten waarvan je nog een keer wilt opscheppen! Je kan overal heerlijke vegetarische recepten vinden, makkelijke gerechten die snel klaar te maken zijn en waarvan je je vingers aflikt!
  5. Nu je toch lekker met eten bezig bent, kijk ook eens naar de groente die je eet of de gerechten die je maakt. Er zijn zoveel lekkere groentes, granen, peulvruchten, noten, kazen… en veel meer waaruit je kan kiezen. Wordt een echte Foodie en ontdek wat er allemaal te maken valt.