Je eetpatroon is persoonlijk en daar zijn geen regels voor. Zonder al te zweverig te doen, kun je het beste naar je lichaam luisteren en eten waar je zin in hebt! Kies een eetpatroon waarbij jij je lekker voelt, waarbij je fit bent en energie hebt. Flexitarisch eten is een nieuw woord en houdt eigenlijk in dat je gewoon vlees eet, maar een paar dagen per week wat anders kiest. Je laat vlees niet helemaal liggen maar kiest voor de middenweg. Een flexitariër kiest vaak voor minder vlees maar van betere kwaliteit. Dus geen hamburgers van de kiloknaller maar een biefstuk van de scharrelslager. Flexitariër worden is helemaal geen slecht idee en biedt het beste van beide werelden. Eten waar je op dat moment zin in hebt, dat is flexitariër zijn!
Bestaan er flexitarische recepten?
Nee, natuurlijk niet zou je zeggen, als er vlees op je bord ligt is het geen flexitarisch recept. Maar eigenlijk kan iedere maaltijd flexitarisch zijn. Laat me je dit uitleggen! Zoals je misschien al gelezen hebt in ons stappenplan om te beginnen met vegetarisch eten, is de eerste stap om een vegetarisch alternatief bij de maaltijd te maken. Je maakt bijvoorbeeld aardappels, groente en vlees (ik denk niet dat je dit maakt, maar om het simpel te houden) stel je groente is een salade waar je lekker veel kidneybonen doorheen doet of feta. Dan zou je om aan je honger naar eiwitten te voldoen wat minder vlees kunnen eten en een tweede keer salade kunnen opscheppen. Hoe flexitarisch is dat! Of stel het is winter, ijskoud buiten en je hebt zin in boerenkool stampot. Je maakt dit altijd met worst en spekjes maar, om de flexitariër in je tevreden te houden, doe je een vegetarische worst maar bak je wel spekjes erbij. Voor de worst is er een prima alternatief, voor de spekjes niet.
Zijn er veel flexitariërs en zijn alle flexitariërs hipsters?
Er zijn heel veel mensen die flexitariër zijn maar er niet hip over doen. Tuurlijk zijn er heel veel hipsters die vaak vegetarisch eten maar bij een foodtruck festival wel die hamburger van de grill eten, maar er zijn ook veel mensen die gewoon een paar dagen per week wat anders eten. Eigenlijk deden je opa en oma het al met vrijdag visdag, waarbij vis nog steeds dierlijk is maar een prima alternatief voor vlees. Of je moeder die soms minder zin heeft om te koken en een snelle maar ‘o zo lekkere omelet maakt!
Door het nieuws rondom vlees, waarbij regelmatig schandalen aan het licht komen en ook de wetenschap vlees toch wel eens in verband brengt met ziektes en ongemakken, denken mensen er meer over na. Er is een bewustwording waardoor vlees niet meer de standaard is, maar een keuze. En daardoor is de keuze voor veel mensen om soms geen vlees te eten maar een lekker alternatief, makkelijk gemaakt. Maar goed, genoeg vragen, tijd om het weer te hebben waar het over gaat, eten!
Recente reacties